Over mij

DSC05265

Martine

Na de uitvaart van mijn moeder wist ik het zeker… dit wil ik ook. Eindelijk durfde ik de switch te maken van ambulant kapster naar uitvaartbegeleidster. De opleiding die ik daarvoor volgde bij Gaandeweg voelde als op mijn lijf geschreven. En eigenschappen als goed luisteren en je kunnen verplaatsen in anderen bleken ook hier goed van pas te komen. Zo ontstond La Vie Uitvaartbegeleiding.

Ik ben Martine Kieftenbelt uit Delden. 47 jaar en trotse moeder van twee opgroeiende kinderen, Arnoud en Rosalie.

Wanneer een geliefde of naaste overlijdt, schiet je in een soort van overlevingsstand. Er moet opeens van alles geregeld en besloten worden. Door zelf deel te nemen aan het neerzetten van een uniek en persoonlijk afscheid, ben je onbewust al met een stukje verwerking bezig. Daarom vind ik het belangrijk dat nabestaanden een uitvaart in eigen hand hebben. Mijn taak is om hen daarin te begeleiden. Van begin tot eind.

Inmiddels heb ik al vele mensen mogen bijstaan in dat laatste stukje van iemands leven. Daar ben ik dankbaar voor. Elke familie is anders, daarom zie ik het elke keer weer als een prachtige kans om er samen een passend afscheid van te maken. Ik denk graag mee over de invulling daarvan. Zodat er uiteindelijk een heel persoonlijke uitvaart ontstaat, waar iedereen met een warm gevoel op terug kan kijken.

Ik voel me helemaal thuis in de rol van uitvaartbegeleidster. De opleiding heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven. Daarnaast realiseer ik me steeds vaker dat het leven zomaar voorbij kan zijn. Daarom wil ik doen waar ik echt gelukkig van wordt: mensen ondersteunen en inspireren in een vaak moeilijke, maar bijzondere periode in hun leven. Dat geeft mij een warm gevoel.

Een aantal uitvaarten heb ik van dichtbij meegemaakt, onder andere die van mijn moeder vorig jaar. Deze uitvaart was in het begin van de coronatijd, dus er golden allerlei beperkende regels. Wij hebben echter vooral gekeken naar wat wél kon en zo alsnog een prachtig persoonlijk afscheid kunnen vieren. Ondanks het verdriet om het gemis, kijk ik hier met een warm gevoel op terug.

Maar ik heb ook gemerkt dat je in een soort van “regelstand” schiet, wanneer een geliefde of naaste overlijdt. Er moet namelijk van alles geregeld worden in zo’n laatste week. Door zelf deel te nemen aan het neerzetten van een uniek en persoonlijk afscheid, ben je onbewust al met een stukje verwerking bezig. Daarom vind ik het belangrijk dat nabestaanden een uitvaart in eigen hand hebben. Mijn taak is om hen daarbij te begeleiden van begin tot eind.

Waarom La Vie?

Ik ben er klaar voor om een ander pad te gaan bewandelen. De opleiding heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven. Daarnaast realiseer ik me steeds vaker dat het leven zomaar voorbij kan zijn. Daarom wil ik doen waar ik echt gelukkig van word: mensen ondersteunen en inspireren in een vaak moeilijke, maar bijzondere periode in hun leven en samen een persoonlijk en waardevol afscheid organiseren.