Na overlijden

DSC05336
DSC05473

Wat doe je wanneer iemand overleden is?

Verklaring van overlijden

Als iemand overleden is, moet er altijd eerst een arts benaderd worden om het daadwerkelijke overlijden vast te stellen. Wanneer er sprake is van een natuurlijke dood zal de arts een verklaring van overlijden opstellen. Deze heb je nodig om bij de gemeente toestemming te krijgen voor het cremeren of begraven van de overledene.

Bij overlijden thuis

Wanneer iemand in huiselijke kring overlijdt, heb je als nabestaande zelf de regie in handen. Neem daarom vooral eerst de benodigde tijd voor jezelf om afscheid te nemen van je dierbare. Bel de huisarts pas wanneer je eraan toe bent. Als deze geweest is, mag je mij bellen. Ik zal dan zo spoedig mogelijk komen om jullie te begeleiden.

Overlijden in ziekenhuis of verpleegtehuis

In dit geval zal de verpleging de schouwarts benaderen. Als deze de dood heeft vastgesteld, kun je mij bellen. Ik kom dan binnen een uur bij jullie en zal jullie vanaf dat moment begeleiden. Misschien willen jullie zelf de overledene verzorgen en aankleden. Dat is het meest prettig om op de kamer te doen. Durf hierover te praten met het personeel en je wensen kenbaar te maken. Je kunt dit soort dingen nooit overdoen.

Overlijden in het buitenland

Is een dierbare in het buitenland overleden? Ook dan sta ik voor je klaar. Kijk hier voor informatie die je alvast op weg kan helpen.

Praktische zaken

Indien mogelijk is het handig om onderstaande spullen klaar te leggen:

  • Paspoort of ID
  • Trouwboekje
  • Polis uitvaartverzekering
  • Testament/wilsbeschikking
  • Kleding voor de overledene

Daarnaast is het belangrijk om alvast over het volgende na te denken:

  • Wil je helpen met de laatste verzorging (als wassen en aankleden) van jullie dierbare?
  • Waar gaat de overledene opgebaard worden: thuis of elders?
  • Wat zijn belangrijke aspecten voor jullie in de komende dagen van overlijden?

Volg je hart

In deze bijzondere dagen van rouw moeten er allerlei keuzes worden gemaakt. Dat valt niet altijd mee. Doe vooral wat goed voelt en probeer te kiezen vanuit je hart. Je kunt alles maar één keer doen. En vergeet vooral niet dat ik dag en nacht bereikbaar ben om je bij te staan.

Meer weten?