Informatie

Verzorging

Wanneer iemand overleden is wordt hij of zij voor een laatste keer gewassen en aangekleed. Er is een mogelijkheid om dat zelf doen. Je kunt stap voor stap begeleid worden in dit proces, dat door velen als heel waardevol wordt ervaren. Als jullie het liever uit handen geven is dat ook een prima keuze. Kies vooral wat goed voelt.

Opbaren

Opbaren is het kiezen van een plek waar de overledene tot aan de crematie of begrafenis kan verblijven, bijvoorbeeld in een bed of een kist. Thuis opbaren kan een fijne mogelijkheid zijn, omdat je in dit geval zo vaak en zo lang je wilt bij jouw dierbare kunt zijn. Daarnaast is het prettig dat de overledene op deze manier nog gezien kan worden door bezoek.

Het is echter ook mogelijk om voor opbaren in een uitvaartcentrum of aula te kiezen. In overleg mag je dan op afgesproken tijden komen om nog even bij jouw dierbare te kunnen zijn.

Een andere optie is een 24-uurs familiekamer. Dit is een kamer in een uitvaartcentrum, waar je de sleutel van krijgt. Op die manier kun je zo vaak als je wilt de overledene bezoeken. Ook mag je persoonlijke, waardevolle spulletjes in deze kamer neerzetten, waardoor het een soort eigen huiskamer op afstand wordt.

Uitvaartkisten

Tegenwoordig is er veel mogelijk op het gebied van grafkisten. Wij bieden verschillende stijlen grafkisten. De uitvaartkist die zowel bij je financiële mogelijkheden past, maar vooral ook bij de wensen en persoonlijkheid van de overledene, is dus altijd beschikbaar.

Begraven of cremeren?

De voor- en nadelen

Eén van de belangrijkste keuzes die je moet maken als het om overlijden gaat, is begraven of gecremeerd worden. De meeste mensen hebben hier al wel eens over heeft nagedacht. Tegenwoordig wordt 60 procent van de overledenen gecremeerd en 40 procent begraven.

Begraven en cremeren hebben allebei hun eigen voor- en nadelen.

Nabestaanden hebben een plekje waar zij naartoe kunnen gaan. Het bezoeken en verzorgen van een graf kan helpen bij het rouwproces.

In een familiegraf kan iemand bijgezet worden.

Bij het afscheid kunnen familie en vrienden tot het laatst aanwezig zijn, zelfs nog bij het plaatsen van de kist in het graf.

Kosten zijn hoger dan bij cremeren.

Een graf moet onderhouden worden.

De plek van een graf moet steeds voor een bepaald aantal jaren gehuurd worden.

Je kunt zelf een mooie gedenkplek kiezen, zowel thuis als op het crematorium of de begraafplaats.

De as kan verstrooid worden op een speciale plek wat ook weer een gedenkwaardig afscheid met zich meebrengt.

Een crematie is goedkoper dan een begrafenis.

Sommige mensen vinden cremeren een eng idee omdat het lichaam verbrand wordt.

Het plaatsen van de urn in een graf, urnen-nis of columbarium brengt extra kosten met zich mee.

Het beslissen over wat er met de as of urn gebeurt kan onenigheid veroorzaken vanwege diverse meningen hierover.

Vervoer

Een uitvaart hoeft niet altijd met een rouwauto samen te gaan. Er zijn vele alternatieven waaruit je kan kiezen.

Kinderen betrekken bij een afscheid


Ook kinderen krijgen te maken met de dood. Wanneer iemand van het gezin of de familie overlijdt, is het belangrijk om hen hierbij te betrekken. Hoe schrijnend de situatie ook is, kinderen vinden hun weg in het omgaan met de dood. Sluit ze niet buiten, maar laat ze juist deelnemen aan het afscheid. Er zijn prachtige manieren waarop kinderen hieraan kunnen bijdragen. Denk aan de kist versieren, oma’s nagels lakken of de baby helpen aankleden. Dit soort rituelen kunnen voor hen bijzondere, onvergetelijke momenten opleveren. En niet onbelangrijk, ze zorgen ook voor een stukje verwerking.