Eerlijke tips voor ouders in tijden van rouw

Natuurlijk wil je je kinderen het liefst zoveel mogelijk leed besparen. Wanneer jouw gezin in aanraking komt met de dood, kun je als ouders daarom geneigd zijn het verdriet uit de weg te gaan. Maar dat gaat uiteindelijk tegen je werken. Het is belangrijk om deze bijzondere en vaak
zware periode SAMEN goed door te komen. Deze tips kunnen je daarbij helpen.
Blijf opvoeden
Kinderen zijn gebaat bij regelmaat. Dit geeft ze houvast. Houd zoveel mogelijk de gewone regels aan, maar ook de eet-, bed- en schooltijden.
Zorg voor een goed netwerk
Voor zowel kinderen als volwassenen is het belangrijk om te weten op wie je terug kunt vallen. Dat geldt voor thuis, op school én op het werk. Naar wie ga je toe als het even niet zo goed gaat?
Laat je eigen gevoelens zien
Oók aan je kinderen. Anders kunnen ze zich afvragen of zij de enige zijn met die gevoelens. Hoe gek het ook klinkt, samen verdriet hebben schept ook een band.
Geef kinderen tijd om de dood te begrijpen
Soms vragen ze een tijd lang hetzelfde, omdat ze het antwoord nog niet helder hebben. Of ze komen pas veel later met hun vragen en hun verdriet. Aan het uiten van emoties is geen tijd gebonden. Iedereen doet het op zijn eigen manier.
Zorg goed voor jezelf
Als jij omvalt, valt jouw gezin ook om. De uitdrukking “wie goed voor zichzelf zorgt, kan ook voor anderen zorgen” is maar al te waar. Dus houd ook jezelf in deze tijd goed in de gaten. Weet wat je energie kost en probeer iets te vinden wat je (even weer) energie geeft.